Pasta orzechowa – zdrowy dodatek w codziennej diecie
Wszyscy chcemy się zdrowo odżywiać, dlatego sięgamy po produkty, które wzbudzają nasze zaufanie. Zależy nam na tym, żeby wybierać to, co wartościowe i odżywcze. Jednym z takich produktów może być pasta orzechowa, która będzie świetnym dodatkiem do posiłków. Dziś powiemy o tym, jak warto jej używać, aby mądrze uzupełnić swoją dietę i wzbogacić wartość potraw.
Urozmaicona dieta z pastą orzechową
Wiele osób potwierdza, że zdrowe odżywianie się to przede wszystkim różnorodność oraz umiar. Powszechnie wiadomo, że zbyt dużo cukru, soli i gotowej przetworzonej żywności w diecie przyniesie prędzej czy później szkodliwe konsekwencje. Masło orzechowe szczególnie popularne jest w kuchni amerykańskiej, jednak wiele osób również w Europie coraz chętniej sięga po ten produkt, który ma naprawdę duży potencjał. Niektórzy sięgają po pasty orzechowe, aby przygotować pyszny deser. Kiedy starasz się, aby Twoja dieta była dobrze zbilansowana, ale od czasu do czasu potrzebujesz odrobiny słodyczy, pasta orzechowa 100% sprawdzi się znakomicie. Możesz łączyć ją m.in. z owocami.
Inspiracje orzechowe również dla osób na diecie
Tłuste masło orzechowe dobrze jest zneutralizować kwaśnym smakiem. Kiedy więc przygotowujesz pyszne gofry, możesz do dekoracji użyć orzechowego kremu z owocami, a na pewno ta domowa przekąska zaspokoi Twój apetyt na słodycze. Jeśli zaś chcesz przygotować deser błyskawiczny, możesz użyć pasty z ryżem preparowanym, miodem i suszonymi owocami żurawiny. Połączenie tych składników to różnorodność smaków, która zaskoczy niejedną osobę. Oczywiście warto pamiętać o tym, że takie desery są kaloryczne, dlatego nie należy spożywać ich w nadmiernych ilościach. Sprawdzą się jednak kiedy potrzebujesz szybkiego pobudzenia i dawki energii, a nie chcesz sięgać po batona czy słodką czekoladę.
Wartość odżywcza 100% masła orzechowego
Masło orzechowe 100% to również świetny dodatek do naleśników. Te delikatne placki z mąki są szczególnie uwielbiane przez dzieci. Możemy przygotować je na mnóstwo sposobów, a pasta orzechowa będzie naszym sojusznikiem w ubogacaniu prostych dań. Dobrze wiedzieć, że to jeden z najbardziej kalorycznych produktów ma 588 kalorii na 100 g. Dobrze jest więc oszczędnie gospodarować zawartością słoika i używać go zwłaszcza dla „podkręcenia” smaku niektórych potraw. Wiele osób odczuwa sytość po zjedzeniu produktów z orzechowym masłem dlatego trudno je „przedawkować”. Warto też powiedzieć, że jest to źródło wapnia, magnezu, a nawet żelaza. Masło orzechowe zawiera też potas, błonnik oraz białko.
Jakość i wyjątkowy smak bez konserwantów
Oczywiście najlepiej wybierać produkty, które nie mają dodatku cukru, soli oraz konserwantów. Najlepiej zapoznać się ze składem podanym na etykiecie. Dobre masło orzechowe zawiera wyłącznie orzechy. To idealny produkt dla osób, które chcą cieszyć się dobrą kondycją, jak i dla tych, którzy uwielbiają eksperymentować w swojej kuchni. Na pewno niewielki dodatek masła orzechowego w posiłkach doda energii i pozwoli złagodzić głód. Ciesz się zatem smaczną dietą, w której jest miejsce dla różnych produktów. Wybieraj głównie to, co naturalne, a przekonasz się, że możesz mieć urozmaicony jadłospis, a zarazem cieszyć się ładną sylwetką.