Słodkości warte grzechu! Orzechy i owoce w czekoladzie jako alternatywa dla przetworzonych słodyczy
Masz dość przetworzonego jedzenia? Czujesz się osłabiony/a po standardowych słodyczach, a Twój stan zdrowia pozostawia wiele do życzenia? Sięgnij po orzechy i owoce w czekoladzie, które nie tylko są przepyszne, ale także stanowią doskonałe źródło witamin oraz wartościowych składników. To idealna przekąska zarówno dla dorosłych, jak i dzieci.
Dlaczego warto zrezygnować z klasycznych słodyczy?
Niestety większość słodyczy, które możemy znaleźć na sklepowych półkach, ma niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka. Co więcej, okazuje się nawet, że przekąski dedykowane dzieciom zawierają w swoim składzie potencjalnie szkodliwe substancje. Ponadto mają dużą zawartość cukru, która znacznie przekracza dobowe zapotrzebowanie. Częste spożywanie klasycznych słodyczy może doprowadzić do otyłości, cukrzycy typu II, a także miażdżycy. Te choroby rozwijają się bardzo powoli, dlatego przez długie lata niektórzy nie zauważają negatywnego wpływu tego typu słodkości na swój organizm. Po czasie może być już jednak za późno. Na szczęście istnieją zdrowsze alternatywy.
Orzechy w czekoladzie – zalety
Jedną z alternatyw dla klasycznych słodyczy są orzechy w czekoladzie. Choć również zawierają one w swoim składzie cukier, to jest go jednak znacznie mniej niż w innych popularnych przekąskach. Można więc jeść je częściej bez obaw o własne zdrowie. Wciąż jednak należy pamiętać, że we wszystkim warto zachować umiar. Najcenniejszym składnikiem tego typu słodyczy są orzechy. Są one cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do funkcjonowania organizmu. Ponadto zawierają dużo błonnika, witamin z grupy E odpowiedzialnych za opóźnianie procesów starzenia, fosfor, magnez, żelazo czy sód.
Owoce w czekoladzie – zalety
Lepszym wyborem od klasycznych słodyczy są także owoce w czekoladzie. Najczęściej są to truskawki, maliny, żurawina, rodzynki, daktyle, morele, śliwki czy ananas. Ich właściwości będą bezpośrednio zależeć od rodzaju owocu, jaki został wykorzystany do produkcji przekąski. Przykładowo maliny są świetnym źródłem witamin C i E nazywanych naturalnymi antyoksydantami. To oznacza, że ich spożywanie może pomóc utrzymać wysoką odporność organizmu. Z kolei żurawina ceniona jest za zawartość kwercetyny, która działa przeciwalergicznie i wspiera wzrok. Daktyle natomiast są bogate w błonnik, a to oznacza, że wspierają pracę układu pokarmowego.
Owoce i orzechy w czekoladzie – słodkie podsumowanie
Masz ochotę na słodycze? Twój organizm podziękuje Ci za wybór owoców lub orzechów w czekoladzie. Choć to wciąż kaloryczna przekąska, to mimo wszystko jest zdecydowanie dużo bardziej wartościowa. Mikroelementy oraz witaminy w nich zawarte mogą pomóc Ci zadbać o odporność, mocny wzrok czy prawidłowo działający układ pokarmowy. Spożywane z głową nie tylko dostarczą doznań Twoim kubkom smakowym, ale także pozwolą Ci zadbać o zdrowie. To także bardzo dobra alternatywa dla słodyczy dla dzieci.